Skrzyp polny (Equisetum
arvense L.), nazywany też strzępką, przęstką, końskim
ogonem, jodełką, koszczką, chwoszczem, chwoszczką,
jedlinką polną, kostką, należy do rodziny skrzypowatych (Equisetaceae).
Jest to bylina o pochwach liściowych z 4-5 brązowymi, lejkowato rozdętymi
ząbkami. Wytwarza pędy zarodnikonośne barwy żółtobrązowej lub czerwonej, które
pojawiają się na wiosnę oraz zielone pędy płonne, które wyrastają po zaniku
pędów zarodnikonośnych. Pędy płonne osiągają wysokość do 40 cm i są pojedynczo
okółkowo rozgałęzione, zaś pędy zarodnikonośne są nierozgałęzione.
Skrzyp polny występuje na
podmokłych łąkach, polach, rowach. Jest rośliną powszechnie spotykaną.
Zawiera saponiny steroidowe (ekwizetynę),
związki mineralne (do 17%), kwas krzemowy, kwas amonitowy, kwas jabłkowy, kwas
szczawiowy, flawonole pochodne kwercytyny, luteoliny i kemferolu.
Wywar z ziela skrzypu polnego
jest używany w początkowych stadiach gruźlicy płuc i pije się go 3 razy
dziennie po pół szklanki. Przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, a głównie
przy kamicy nerkowej stosuje się ten sam wywar z ziela w proporcji 15 g ziela
na 1 litr wody. Należy go pić również 3 razy dziennie po pół szklanki. Wywar
ten działa moczopędnie. Przy ranach, owrzodzeniach i zmianach skórnych typu
egzemy zalecane są okłady z wywaru z ziela skrzypu polnego, a przy leczeniu
padaczki stosuje się wywar z drobno pokrojonego ziela 3 razy dziennie po 1
szklance. Wywar z ziela skrzypu polnego znalazł zastosowanie przy hamowaniu
krwotoków z nosa – w takiej sytuacji wywar należy wciągnąć nosem, zaś pity –
zapobiega krwawieniom z przewodu pokarmowego i płuc. Wywar z ziela wpływa
korzystnie na przemianę materii, służy do płukania jamy ustnej przy jej stanach
zapalnych i do przemywania przy odmrożeniach. Używany jest też przeciw
łysieniu.
Skrzyp polny (Equisetum arvense L.),
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz