Kozłek lekarski (Valeriana
officinalis L.), określany też mianem waleriany lekarskiej, należy
do rodziny kozłkowatych (Valerianaceae). Jest to bylina o krótkich
kłączach, dorastająca do 2 metrów wysokości. Ma łodygę nierozgałęzioną, prosto
wzniesioną, bruzdowaną i tylko dołem krótko owłosioną. Liście kozłka są
pierzastodzielne. Kwiaty o barwie białej, bladoróżowej lub lila są zebrane w
baldachokształtne kwiatostany. Kozłek lekarski kwitnie od czerwca do sierpnia.
Występuje na skałach, łąkach i w wilgotnych zaroślach.
W swoim składzie kozłek lekarski
posiada olejki eteryczne, walepotriaty, alkaloidy, garbniki i polisacharydy.
Waleriana lekarska posiada
właściwości uspokajające, łagodzi objawy nerwicy, drżenia rąk, palpitacji serca
i nadmiernego pocenia się. Ponadto zwiększa koncentrację, obniża ciśnienie,
pomaga zasnąć, zmniejsza napięcie mięśni.
Często podaje się ją osobom
cierpiącym na zespół jelita wrażliwego i kobietom mającym bolesne miesiączki.
Właściwości
lecznicze mają korzeń i kłącze waleriany. Z nich przyrządza się napary, nalewki
i maceraty. Przy schorzeniach serca na tle nerwicowym stosuje się sproszkowane
korzenie. Do 2 kieliszków wina należy dodać 1 łyżeczkę proszku i odstawić na
10-14 dni. Po filtracji pijemy 3 razy dziennie po 30 kropli. Napój z korzeni
używa się przy chorobach gorączkowych, osłabiających serce, głównie tyfus i
zapalenie płuc, w dawkach 4 razy dziennie po łyżce stołowej. Napar z korzeni
jest również stosowany przy kurczowych bólach żołądka. Sporządza się go,
zalewając 50 g korzeni 1 litrem chłodnej wody, następnie się podgrzewa aż do
momentu zagotowania i odstawia na 30 minut. Pijemy po ½ szklanki 2-3 razy
dziennie. Nieco utartego, świeżego korzenia kładzie się na czoło przy
osłabionym wzroku. W tym celu można też przemywać oczy herbatą z korzenia
waleriany.Kozłek lekarski (Valeriana officinalis L.) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz