Cynamon (Cinnamomum zeylanicum) pochodzi z Cejlonu.
Jest pozyskiwany z wysuszonej kory cynamonowców. Był wysoko ceniony w
starożytności. Znalazł zastosowanie między innymi jako komponent kadzidła i
różnych pachnideł. Używano go
również w niektórych obrzędach
rytualnych w postaci „świętego olejku do namaszczenia”. Drzewka cynamonowców
uprawiał w swoich ogrodach król Salomon. Cynamonu używamy do usuwania przykrych
zapachów z potraw i sosów, przyrządzanych z ryb. Do tego celu wystarczy nawet
niewielka ilość cynamonu. Wieprzowina bardzo zyskuje na smaku, gdy przed jej
pieczeniem natrzemy ją mieszanką, złożoną z cynamonu, pieprzu, gałki
muszkatołowej i roztartego czosnku. Rewelacyjne są grzane wina z cynamonem oraz
marynaty ze śliwek i gruszek, a kompoty, ciasta, ciasteczka z dodatkiem
cynamonu nabierają nowego smaku i aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz