sobota, 19 maja 2012

zastosowanie ziół i przypraw w kuchni


Cynamon (Cinnamomum zeylanicum) pochodzi z Cejlonu. Jest pozyskiwany z wysuszonej kory cynamonowców. Był wysoko ceniony w starożytności. Znalazł zastosowanie między innymi jako komponent kadzidła i różnych pachnideł. Używano go  również  w niektórych obrzędach rytualnych w postaci „świętego olejku do namaszczenia”. Drzewka cynamonowców uprawiał w swoich ogrodach król Salomon. Cynamonu używamy do usuwania przykrych zapachów z potraw i sosów, przyrządzanych z ryb. Do tego celu wystarczy nawet niewielka ilość cynamonu. Wieprzowina bardzo zyskuje na smaku, gdy przed jej pieczeniem natrzemy ją mieszanką, złożoną z cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej i roztartego czosnku. Rewelacyjne są grzane wina z cynamonem oraz marynaty ze śliwek i gruszek, a kompoty, ciasta, ciasteczka z dodatkiem cynamonu nabierają nowego smaku i aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz