Mięta pieprzowa (Mentha
piperita L.) określana też jako miętkiew lub miętkiewa jest
byliną z botanicznej rodziny wargowych ( Labiatae), wytwarzającą liczne
łodygi, które rozgałęziają się silnie od nasady i dorastają do 1 metra
wysokości. Posiada krótkoogonkowe liście, które mają kształt jajowatopodłużny i
ostro piłkowane brzegi. Kwiaty mięty pieprzowej są drobne, różowe lub
bladofioletowe, zebrane w gęste walcowate nibykłosy. Zioło to kwitnie od maja
do sierpnia.
Występuje
w ogrodach przydomowych i na plantacjach roślin uprawnych.
Zawiera olejek eteryczny (ponad 2%)
o zawartości mentolu nie mniejszej niż 50%, menton, pinen, diasminę, kadinen,
limonen, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, związki pektynowe, żywicowe,
gorycze i sole mineralne.
Napar z
liści mięty pieprzowej stosujemy przy bólach żołądka, niestrawnościach i
wzdęciach. Szczyptę suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody. Zalecane
jest picie ½ szklanki kilka razy dziennie. Można stosować też nalewkę
spirytusową w dawce 5-25 kropli na cukier lub kieliszek wody. Napar z liści
mięty pieprzowej lub całego ziela służy też do płukania jamy ustnej, a pity –
działa ogólnie wzmacniająco. Wywar z liści mięty w połączeniu z sokiem
cytrynowym działa przeciwkrwotocznie i likwiduje krwioplucie.Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz