piątek, 11 maja 2012

ogólne wiadomości o ziołach leczniczych i ich wykorzystaniu

Wielki lekarz, przyrodnik i filozof - Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim) powiedział w XVI wieku, że nasze lasy i łąki to apteki. Twierdzenie to do dziś jest aktualne. Wystarczy przyjrzeć się zachowaniu zwierząt, żyjących w naturalnym środowisku, np. ukąszona przez żmiję kozica zjada wilczomlecze, czego w normalnych warunkach nigdy nie robi. Wilk,w podobnej sytuacji, wygrzebuje i zjada korzenie i kłącza rdestów. Wreszcie nasze domowe psy i koty przy niestrawnościach zjadają trawę.
Zioła i ich lecznicze działanie były poznawane przez ludzkość na przestrzeni wieków.
Już człowiek pierwotny odżywiał się różnymi pokarmami roślinnymi, przy czym niektóre z nich o określonym działaniu biologicznym (rośliny o działaniu przeczyszczającym, moczopędnym lub wymiotnym) przyjmował sporadycznie – w przypadku zaburzeń fizjologicznych, to znaczy stosował jako leki. Nie interesowało go, dlaczego lub w jaki sposób działały te zioła. Uważał, że w roślinach tkwi niezaprzeczalnie tajemna, magiczna moc, która ma możność uzdrawiania lub co najmniej łagodzenia cierpień.

Z upływem czasu człowiek coraz bardziej zrozumiał znaczenie naturalnych zasobów surowcowych. Działanie lecznicze roślin stało się celem poczynań naukowych. Obecnie wiadomo, że efekt terapeutyczny roślin jest uwarunkowany obecnością w nich różnych związków chemicznych, często o bardzo złożonej budowie chemicznej i silnym działaniu biologicznym.

Ponieważ ziołami nazywamy rośliny lecznicze, zawierające środki chemiczne o właściwościach specyficznego oddziaływania na organizm ludzki, poniżej została przedstawiona charakterystyka ważniejszych, z punktu widzenia farmakologicznego, grup związków, tzw. substancji czynnych, występujących w omawianych poniżej surowcach.

Dawniejszy podział roślinnych substancji czynnych na dwie podstawowe grupy:

a)     związków o silnym oddziaływaniu fizjologicznym na organizm człowieka oraz

b)     substancji o łagodnym efekcie terapeutycznym

nie jest dokładny, ponieważ w wielu sytuacjach trudno jest ściśle ustalić przynależność do określonej grupy. Wiele roślin nietrujących, stosowanych przez dłuższy czas, może w efekcie spowodować nieodwracalne zmiany narządów miąższowych miąższowych w organizmie zwierzęcym. Z kolei najsilniejsze trucizny, odpowiednio dawkowane, okazują się rewelacyjnymi lekami. Dlatego też podział poszczególnych grup substancji czynnych został oparty na ich ogólnym charakterze chemicznym. W ten sposób roślinne substancje chemiczne, odpowiedzialne za działanie lecznicze, podzielono na 11 podstawowych grup:

1)     alkaloidy

2)     glikozydy (z uwzględnieniem saponin)

3)     flawonoidy

4)     kumaryny

5)     garbniki

6)     gorycze (goryczki)

7)     węglowodany (cukry)

8)     tłuszcze (lipidy)

9)     witaminy

10)  kwasy organiczne

11)  olejki eteryczne



Alkaloidy to produkty przemiany materii niektórych roślin. Są związkami o charakterze zasadowym, w swoim składzie zawierają azot (N), węgiel (C), wodór (H) i zazwyczaj tlen (O). Niektóre alkaloidy nie zawierają tlenu, np. nikotyna, pilokarpina i inne. Większość alkaloidów to substancje stałe, krystaliczne, przeważnie bezbarwne i bezwonne, o smaku gorzkim. Związki te charakteryzują się złożoną budową chemiczną oraz silnym działaniem fizjologicznym na organizm człowieka i zwierząt. Do tej grupy zaliczamy znane trucizny jak koniina, strychnina, kumaryna i inne. W roślinach alkaloidy z reguły występują w zespołach o podobnym lub tym samym podstawowym układzie chemicznym, np. alkaloidy pochodne tropanu ( atropina, skopolamina, hyoscyamina), izochinoliny (papaweryna, narkotyna, emetyna, cetelina, chelidonina, sangwinaryna, chelerytryna), morfinanu (morfina, kodeina, tebaina).
Pierwszym alkaloidem, wydzielonym przez Sertürnera z niedojrzałych makówek w 1803 roku była morfina, a określenia „alkaloidy” dla tych roślinnych związków użył po raz pierwszy niemiecki aptekarz Meissner.

Glikozydy są połączeniami cukrów ze związkami niecukrowymi, np. aglikonami. W zależności od charakteru chemicznego aglikonu, wyróżnia się szereg grup chemicznych związków glikozydowych, wykazujących zróżnicowane działanie biologiczne, niekiedy bardzo specyficzne i silne, np. glikozydy o aglikonie sterydowym (cyklopentanoperhydrofenantrenowym), tzw. glikozydy nasercowe, występujące w rodzinach: Liliaceae ( np. konwalia, cebula morska), Scrophulariaceae (naparstnica), Ranunculaceae (miłek wiosenny), Apocynaceae (strofantus) i inne.

Szeroko rozpowszechnioną w naturze grupę chemiczną stanowią glikozydy flawonowe, wśród których na szczególną uwagę zasługuje rutyna (3-ramnoglukozyd kwercetyny). Ze względu jednak na to, że działanie farmakologiczne wykazują również często występujące w roślinach wolne aglikony, związki flawonoidowe wydzielono jako odrębną grupę substancji czynnych.

Do glikozydów o specyficznych własnościach zaliczane są saponiny – roślinne związki bezazotowe, w których część cukrowa, zbudowana z kilku połączonych ze sobą cukrów prostych, wiąże się z aglikonem sterydowym lub trójterpenowym. Saponiny wytrząsane z wodą pienią się (sapo – mydło), tworząc roztwory koloidalne. Związki te mają zdolność hemolizowania erytrocytów. Przyjęte do wewnątrz nie resorbują się z przewodu pokarmowego, lecz ułatwiają wchłanianie innych substancji obecnych w roślinie. Powodują drażnienie błon śluzowych przez co warunkują działanie wykrztuśne.

Na uwagę zasługują także glikozydy fenolowe (np. arbutyna, występująca w liściach borówek) i salicyna, popelina oraz monotropitozyd – pochodne kwasu salicylowego salicylowego działaniu zbliżonym do aspiryny.

Dużą grupę tworzą także glikozydy antrachinonowe obecne np. w korze kruszyny, kłączach rzewienia, aloesie, liściach i strączkach senesu, warunkujące działanie przeczyszczające tych surowców.

Flawonoidy są powszechnie występującymi w roślinach substancjami o charakterze barwników, których podstawowy układ składa się z 15 atomów węgla (C), ugrupowanych w dwa pierścienie benzenowe, połączone mostkiem propanowym. Są to związki najczęściej o barwie żółtej, występujące w różnych częściach rośliny, głównie w kwiatach i liściach. Związki te mają wielokierunkowe działanie lecznicze, m. in. na uwagę zasługuje

wykazywane przez rutynę i inne flawonoidy działanie uszczelniające i uelastyczniające naczynia kapilarne, co powoduje zmniejszenie ich przepuszczalności (obrzęki) i kruchości (wybroczyny krwawe). Znane jest działanie nasercowe (wpływ na przepływ wieńcowy) związków flawonoidowych głogu, np. witeksyny i jej pochodnych oraz działanie spazmolityczne i moczopędne niektórych pochodnych apigeniny, kemferolu i kwercetyny. W handlu znajdują się specyfiki farmaceutyczne, zawierające wyizolowane kompleksy flawonoidów (np. Rutisol), względnie specyfiki mieszane, w składzie których oprócz flawonoidów znajdują się inne substancje, np. witamina C (Rutinoscorbin) lub escyna – saponina (Venescin).

Kumaryny to związki chemiczne, które są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Podstawowym związkiem w tej grupie jest benzo-α-piron, zwany kumaryną, który wykazuje charakterystyczny zapach suszonego siana. Kumaryny występują w różnych częściach roślin w postaci glikozydowej (rozpuszczone w soku komórkowym) lub w postaci wolnych aglikonów, jako składniki olejku eterycznego. Znajdują się w roślinach w znacznych ilościach, np. zawartość dafniny w pączkach Daphne odorata L. dochodzi do 22%.

W obrębie tej grupy obserwuje się dużą różnorodność budowy chemicznej (izokumaryny, furanokumaryny, piranokumaryny). Również własności biologiczne kumaryn są bardzo zróżnicowane. Niektóre związki kumarynowe wykazują działanie analogiczne do rutyny (np. eskulina i eskuletyna – kumaryny kasztanowca). Bergapten, imperatoryna i ksantotoksyna (kumaryny rodziny Umbelliferae ) pobudzają pigmentację skóry, dlatego są stosowane w bielactwie samoistnym, a piranokumaryny aminka egipskiego (Ammi visnaga L.) działają przeciwskurczowo i rozszerzają naczynia wieńcowe. Wiele związków kumarynowych ma słabe działanie uspokajające na ośrodkowy układ nerwowy. Benzo-α-piron obecny w nostrzyku (Melilotus officinalis L.), zielu marzanki wonnej (Asperula odorata L.), zielu żubrówki (Hierochloe australis L.) i innych roślinach jest substancją toksyczną, działająca depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy. Większe dawki uszkadzają narządy miąższowe (nerki i wątrobę). Zaś już proste pochodne kumaryny, jak np. umbeliferon, wykazują cenne własności przeciwskurczowe i osłaniające przed wpływem promieniowania ultrafioletowego, toteż są używane do produkcji maści używanych przy naświetlaniu lampą kwarcową.

Garbniki są bezazotowymi substancjami naturalnymi o cierpkim, ściągającym smaku, rozpuszczalnymi w wodzie i alkoholu. Pod względem chemicznym są to związki o złożonym składzie, o charakterze polifenoli. Wyróżniamy wśród nich 2 zasadnicze grupy:

a) garbniki hydrolizujące, tzw. galotaniny (połączenia estrowe kwasu galusowego lub połączenia glikozydowe kwasu elagowego)

b) garbniki katechinowe (produkty kondensacji katechin)

Związki te wykazują wspólne właściwości aglutynowania czerwonych ciałek krwi, tworzenia trwałych połączeń z białkami (wytrącanie białka z roztworu) oraz przekształcania surowej skóry zwierzęcej w rzemień.

            Garbniki charakteryzują się ogólnie działaniem ściągającym (adstrigens). Dzięki ściąganiu nadmiernie rozpulchnionej błony śluzowej i tworzeniu na jej powierzchni ochronnej membrany ze skoagulowanego białka mają własności przeciwzapalne.

Gorycze to bezazotowe związki chemiczne często o charakterze glikozydów, pochodne różnych układów. Grupa ta została wydzielona jedynie ze względu na intensywnie gorzki smak, wyczuwalny w stężeniach, przy których nie obserwuje się jakiegoś określonego działania farmakologicznego. Gorycze występują powszechnie w roślinach, a szczególnie często wśród przedstawicieli rodzin botanicznych Gentianaceae, Compositae i Labiatae.

W dwóch pierwszych rodzinach spotyka się z reguły gorycze irydoidowe, tj. pochodne monoterpenów cyklopentanowych.

Gorycze oddziaływują na zakończenie nerwów smakowych i przez odruch powodują zwiększone wydzielanie śliny i soków trawiennych, podwyższając kwasowość żołądka. Poza stosowaniem ich jako środka do pobudzenia apetytu i polepszenia trawienia stosuje się je jako leki ogólnie wzmacniające w różnego rodzaju osłabieniach, np. przy anemii i w rekonwalescencji. Związki te działają tylko przyjęte doustnie, najczęściej w postaci wyciągów alkoholowych z surowca lub w postaci win, zażytych na 20-60 minut przed posiłkiem.

Węglowodany są ogromną grupą substancji roślinnych o charakterze cukrów i związków cukropochodnych. Obejmuje ona materiały budulcowe komórek (np. celuloza, hemiceluloza), jak też zapasowe (np. skrobia, sacharoza, insulina). Węglowodany dzieli się na cukry proste, oligosacharydy (związki złożone z kilku cząsteczek cukrów prostych) prostych i wielocukry - polisacharydy (zbudowane z licznych cząsteczek cukrów prostych). Najbardziej znanymi i występującymi w naturze cukrami prostymi są heksozy, zawierające 6 atomów węgla w cząsteczce, np. glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) oraz galaktoza, a z polisacharydów, np. sacharoza (cukier buraczany) i maltoza (cukier słodowy).

 Węglowodany stanowią główny składnik pożywienia człowieka i zwierząt. Wiele z nich wykazuje też działanie lecznicze (glukoza, miód pszczeli, śluzy, gumy).

Tłuszcze są tą grupą związków organicznych, które obok białek i węglowodanów występują w organizmach roślinnych. Pod względem chemicznym są to estry wysokocząsteczkowych kwasów tłuszczowych i gliceryny. Tłuszcze to często substancje zapasowe, występujące obficie zwłaszcza w nasionach roślin oleistych (len, słonecznik, rzepak). W skład niektórych olejów roślinnych wchodzą różne specyficzne kwasy tłuszczowe, warunkujące działanie lecznicze tych olejów. Do takich kwasów należą: kwas linolowy i linolenowy (występujący w oleju lnianym), kwas rycynolowy (występujący w oleju rycynowym), kwasy cykliczne – hydnokarpowy i czolmugrowy o działaniu przeciwprądowym, występujące w oleju z nasion roślin z rodzaju Hydnocarpus.

Witaminy to związki różnorodne pod względem budowy chemicznej, stanowiące uzupełnienie składników pokarmowych organizmów zwierzęcych. Można je również nazwać katalizatorami organicznymi, których brak lub niedobór w ustroju człowieka, doprowadza do wielu zaburzeń, nazywanych ogólnie awitaminozami, np. szkorbut (gnilec), krzywica (rachityzm), choroba beri-beri i wiele innych.

Wspólną cechą wszystkich witamin jest ich niezbędność do normalnego przebiegu różnych procesów fizjologicznych w organizmie zwierzęcym. Dostarczanie organizmowi człowieka dostatecznych ilości witamin wraz z pożywieniem jest niezwykle ważne, ponieważ nie ma zdolności ich syntetyzowania. Witaminy oraz prowitaminy, tj. związki, z których w ustroju zwierzęcym mogą być wytworzone witaminy, są produkowane przez organizmy roślinne.

Nazwa „witaminy” została wprowadzona do piśmiennictwa przez polskiego lekarza Kazimierza Funka. Mimo, że większość witamin nie ma charakteru amin, ani też nie ma azotu (N) w cząsteczce, nazwa ta przyjęła się i spopularyzowała w całym piśmiennictwie międzynarodowym.

Kwasami organicznymi nazywamy związki chemiczne, których cząsteczki lub jony mogą utworzyć wiązania kowalencyjne z innymi cząsteczkami za pomocą wspólnych par elektronów, dostarczanych przez te drugie cząsteczki. Według innej definicji, kwasy organiczne to związki chemiczne wywołujące barwne reakcje ze wskaźnikami, np. czerwone zabarwienie lakmusu, zdolne do reagowania z metalami – z wydzieleniem wodoru (H) – i mające kwaśny smak.

Najważniejsze z kwasów organicznych to kwasy: cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy i mrówkowy. Wszystkie działają jako łagodny środek przeczyszczający.

Olejki eteryczne nie mają nic wspólnego z olejami roślinnymi. Są to mieszaniny związków terpenowych lub aromatycznych substancji lotnych, wytwarzane przez rośliny i odkładane w specjalnie do tego celu przeznaczonych komórkach, przewodach lub zbiornikach olejowych. Niektóre rośliny (z rodzaju Labiatae i Compositae) wytwarzają i magazynują olejek eteryczny w gruczołach olejkowych, znajdujących się na zewnątrz organów roślinnych, np. na liściach, na zalążkach, na okwiecie itd.

Olejki eteryczne są najczęściej substancjami płynnymi, bezbarwnymi, rzadko żółtymi lub niebieskimi (azulen), silnie pachnącymi. Zapach ten jest uwarunkowany obecnością estrów, fenoli, alkoholi, aldehydów, ketonów, eterów i innych. W skład jednego olejku może wchodzić wiele związków chemicznych, z których najczęściej jeden lub kilka występują w przewadze. Zawartość głównego składnika została wykorzystana do klasyfikacji olejków, np. olejki mentolowe, karwonowe, tymolowe, eugenolowe itd. Zawartość olejku w roślinach może być różna, np. w pączkach kwiatowych Eugenia caryophyllata (Myrtaceae) występuje około 20% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem (ponad 95%) jest eugenol.
Olejki eteryczne mają działanie moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalne, żółciopędne i żółciotwórcze, spazmolityczne i antyseptyczne. Liczne olejki eteryczne są wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako środki aromatyzujące lub poprawiające smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz