Jak
wiadomo, zioła od wieków są stosowane zarówno w kuchni, jak i w leczeniu
chorób. Świetnie urozmaicają nasz jadłospis, a stosowane z umiarem przyczyniają
się do poprawy naszego stanu zdrowia.
Zioła są
nieocenionym dodatkiem w sezonie. Można je także chomikować na zimę. Lepiej
jest je zamrozić niż suszyć ze względu na mniejsze straty walorów smakowych. Są
dodawane do potraw, pachną, smakują i wyglądają jak świeże. Wystarczy je
opłukać, osączyć, posiekać i włożyć, na przykład do kubeczków po jogurcie.
Oto lista
ziół, które warto wysiewać na wiosnę, aby móc przez cały rok dodawać do naszych
potraw:
1)
Arcydzięgiel ( litwor
lub andżelika ) to starodawna, tradycyjna przyprawa. Rozdrobnione
nasiona można dodawać do słodkich potraw mlecznych zamiast wanilii. Ogonki
liściowe gotuje się z czarną porzeczką, agrestem lub rabarbarem w celu nadania
im łagodnego, słodkawego aromatu. Korzeń arcydzięgla służy do sporządzania
zielonych ozdób deserów, a także nalewek.
2)
Bazylia wonna to coraz
bardziej powszechne zioło o mocnym aromacie, które może być dodawane do różnych
potraw, szczególnie tych z udziałem pomidorów, ryb i drobiu, kotletów, sałatek
i surówek, twarogów oraz masła ziołowego, a także do zup.
3)
Czarnuszka siewna jest bardzo
aromatycznym, doskonałym dodatkiem do wypiekanego w domu, pełnoziarnistego
pieczywa, gdyż nadaje mu charakterystyczny, pikantny smak. Można ją stosować do
przyprawiania tłustych mięs.
4)
Cząber ogrodowy jest
również nazywany cząberkiem lub satureją. Ziele cząbru można używać zarówno w
stanie świeżym, jak i suszonym. Nadaje potrawom intensywny, pikantny smak.
Stanowi świetny dodatek do zup, głównie grochowej i ziemniaczanej oraz tłustych
mięs.
5)
Estragon jest przyprawą,
która służy jako dodatek do sałatek, potraw warzywnych i mięsnych. Świeże
liście estragonu można dodawać do sosów, twarogu i do masła ziołowego. Świeży
lub suszony estragon służy do aromatyzowania octu.
6)
Kolendra siewna, nazywana
również kolendrem lub pieprzem polskim, nadaje potrawom specyficzny,
korzenno-słodkawy smak. Używana jest do peklowania mięs.
7)
Kminek zwyczajny stanowi
aromatyczny dodatek do twarogu, sera topionego, surówek, kapusty, pieczywa, zup
oraz tłustych mięs.
8)
Koper ogrodowy – jego
świeże lub suszone liście są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, rybnych
oraz surówek i sałatek.
9)
Koper włoski jest przyprawą
o bardzo silnym aromacie. Służy jako dodatek do tłustych mięs i ryb, do zup,
dań z jajek, surówek oraz potraw z fasoli lub kapusty.
10)
Lubczyk to bylina bardzo
łatwa w uprawie. Pachnie jak maggi, a jest pozbawiona charakterystycznego dla
tej przyprawy dodatku soli. Listki drobno posiekane można dodawać zarówno do
twarożka, kanapek, jak i mięsa, zup czy sosów.
11)
Majeranek ogrodowy
jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Doskonale nadaje się do pieczonego
mięsa i drobiu. Dodaje się go do zup, sosów i potraw mięsnych. Świetnie pasuje
do dań z fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz