wtorek, 29 maja 2012

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)


Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.), nazywany też rumiankiem lekarskim, rumiankiem drobnym, rumiankiem polnym, rumiankiem zwyczajnym, rumiankiem pachnącym, maruną rumiankiem, marunką lub kamelkami, jest przedstawicielem roślin z rodziny złożonych (Compositae). Jest on rośliną jednoroczną o silnie gałęzistej łodydze, dorastającej do wysokości 50 cm. Liście ma 2-3-krotnie pierzastosieczne. Kwiaty są zebrane w dość duże koszyczki, przy czym, kwiaty brzeżne – języczkowe – są białe, a środkowe – rurkowe – żółte. Kwitnie od maja do jesieni.

Występuje na polach, nieużytkach, rumowiskach, w ogrodach i przy domach.

W swoim składzie zawiera błękitny olejek eteryczny (do 0,8%), którego głównym składnikiem jest azulen, kadinen, poza tym gorycze, związki żywicowe, choinę, kwasy organiczne, węglowodany, śluz, glikozydy kumarynowe i flawonowe.

Rumianek pospolity stosujemy przy bólach brzucha, wzdęciach, kolkach, zatruciach i przeziębieniach. Sporządzamy herbatkę z kwiatów rumianku, zalewając garść surowca 2 szklankami wody i pijemy 3-5 razy dziennie po ½ szklanki. Okłady z naparu z ziela rumianku pospolitego stosujemy na rany i obrzmienia. W naparze z kwiatów rumianku możemy myć włosy, co powoduje wzmocnienie cebulek włosowych i przyspiesza porost włosów. Napar służy też do płukania gardła i jamy ustnej oraz przemywania oczu przy ich stanach zapalnych. Wywar rumianku w mleku jest dobrym środkiem do pielęgnacji skóry, głównie rąk.

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz